2021-12-16 11:00:15• hírek • Bede Emőke

Mindössze két hónapnyi felkészülés után szerzett első helyet a sakkversenyen

Mindössze két hónappal az EduSakk – empowerment és sakk általi inklúzió nevű projekt indulása után a Stea Egyesület által felkészített gyerekek máris megszerezték első győzelmüket.

Adriana Pascu a szatmárzsadányi 11-es Számú Általános Iskola hetedik osztályos diákja, és egyike a Mircea Salajean oktató vezetésével zajló tevékenységekbe bevont gyerekeknek. Az elmúlt hétvégén Adriana részt vett egy Nagybányán megszervezésre kerülő, amatőr játékosoknak szóló sakkversenyen, ahol saját kategóriájában sikerült elhódítania az első helyet.


„Azért neveztük be Adrianát erre a versenyre, mert a Stea Egyesület keretében felkészített gyerekek közül ő sajátította el a legjobban és a leggyorsabban a sakkórákon tanultakat, illetve folyamatosan részt vesz a központban zajló tevékenységeken. Ennek ellenére nem ő az egyetlen, akiben potenciál rejlik. A gyerekek többségében, akikkel foglalkozom, valódi potenciál van, ezért folytatni fogjuk a felkészítésüket és motivációjukat, hiszen mindannyian megérdemlik az esélyt, hogy fejlődjenek, előre lépjenek, és hogy versenyeket nyerjenek” – mondta el a kiváló eredmény kapcsán Mircea Salajean.


„Életemben először vettem részt versenyen. Nagyon izgultam Nagybánya felé tartva, de azért bíztam benne, hogy egy-két partit meg tudok nyerni. Arra azonban álmomban sem mertem volna gondolni, hogy megszerzem az első helyet. Nagyon örültem és roppant büszke voltam magamra, ezért szeretném folytatni a játékot, és szeretnék egyre jobb és jobb lenni benne” – mesélte Adriana, aki az egész zsadányi közösség előtt példaképpé vált az eredménye révén.



A projektről

A Stea Egyesület által indított projekt révén hatvan – köztük negyven hátrányos helyzetű – Szatmár, Vaslui és Iasi megyei gyermek és fiatal vesz részt abban az innovatív programban, mely a sakkfelkészítések és -versenyek izgalmát személyiségfejlesztő tevékenységekkel hozza össze, ezzel ösztönözve a résztvevőket a tanulásra és a nap mint nap tapasztalt akadályok legyőzésére.


A szatmári egyesület a Huși-i Gambit Sportklub Egyesülettel együttműködve 2021. szeptember 15. és 2022. március 15. között ülteti gyakorlatba az „EduSakk – empowerment és sakk általi inklúzió” nevű projektjét. A kezdeményezés alapgondolataként az a tény szolgál, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek és a szerencsésebb társaik fejlődési lehetőségei között óriási szakadék fedezhető fel. A nehéz anyagi helyzet okozta problémák mellett különösen nagy gondot jelent az is, hogy nincs, aki támogatná ezeket a gyerekeket abban, hogy saját képességeiket felfedezzék s ezek révén jobb jövőt építsenek maguknak. Azokban a közösségekben, amelyekben ezek a fiatalok élnek, senki sem hisz abban igazán, hogy tanulás révén ki lehet törni a szegénységből, épp ezért nem is kezelik kellő odafigyeléssel az oktatásban való részvételt. A társadalom marginalizált közösségeiben élő gyerekek és jobb sorsú társaik iskolai eredményei között mély diszkrepancia jelentkezik, melynek okán előbbiek jövőképe perspektívák nélkülivé válik, s nagy részük már a 8. osztály elvégzése után kilép az oktatás rendszerből.



„A projekt elején a gyerekek azt sem tudták, hogyan kell kedvesen szólni valakihez vagy bókot fogadni, ma már azonban képesek arra, hogy szép dolgokat mondjanak egymásnak, és egyre könnyebben beszélnek saját pozitív tulajdonságaikról is. Egyre határozottabban látszik, hogy intenzíven dolgozunk az önbecsülésük javításán. […] A gyerekek már az érzelmek egészen széles skáláját képesek felismerni, és a játékra épülő nem formális metódusok révén azt is megtanulták, hogyan kell még jobban kezelni az érzelmeiket, különösképp a negatívakat” – nyilatkozta Gabris Katalin szociális asszisztens.


„A sikerélmény, melyet a gyerekek a sakkoktatás és különösképp az igazi versenyek során megélhetnek, olyan értékes eszköz, mely megváltoztathatja a hátrányos helyzetből származó gyerekek önképét. Felfedezik, hogy ők is egyre jobbak és jobbak lehetnek egy olyan területen, mely intellektuális kihívások elé állítja őket, és ezáltal még motiváltabbá válnak. Ezt pedig csak tovább erősítik mindazok a személyiségfejlesztő tevékenységek, melyeken a sakkoktatással párhuzamosan vesznek részt” – fejtette ki Carina Petric, az egyesület pszichopedagógusa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: